Skip to content

Terug naar overzicht Artikel: Ben je een weerwolf of vampier?

Feb 15 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

personal growth / personality types / psychology / coaching

Ben je een weerwolf of vampier?

Volle maan

Ik ben al heel lang gefascineerd door weerwolven en vampiers. Het viel me steeds meer op dat er punten van herkenning in terugkwamen. Ik ben op zoek gegaan naar de oorsprong van de verhalen rondom deze mythische wezens. Voor de duidelijkheid geloof ik niet dat er echt vampiers of weerwolven bestaan.

In alle vroege verhalen over weerwolven en vampiers zijn deze niet de meest vriendelijke wezens. Ze worden bijvoorbeeld in verband gebracht met seriemoorden. Dit veranderde pas toen er meer recent films en series over gemaakt werden. Daarin krijgen ze bovennatuurlijke eigenschappen als snelheid, ondoordringbare huid, enz.

Overeenkomsten

Waarmee zouden deze wezens overeenkomsten hebben? Laat ik allereerst zeggen dat er niet echt veel heb kunnen vinden in mijn research wat mijn idee bevestigt. Ik vond een verwijzing naar bovennatuurlijke persoonlijkheidskenmerken in een opsomming van de C.C. Hunter een fantasy-boeken schrijfster. Andere verwijzingen hebben het over Energie-vampiers. Daarmee hebben we een van de twee tegenhangers. Wat is een energie-vampier? Het zijn de mensen die – vaak met opzet – je emotionele energie leegzuigen. Ze voeden zich met jouw bereidheid om te luisteren en voor hen te zorgen. Aan het eind ben jij uitgeput en overweldigd. Net als de mythische vampiers, zuigen ze iets uit je dat van levensbelang is. Net als vampiers zijn ze koelbloedig en harteloos, houden geen rekening met jouw gevoelens zolang ze zelf maar krijgen wat ze nodig hebben. Hiervoor kunnen ze nog ‘speciale gaven’ hebben. Misschien zijn ze heel goed in het oppikken van sociale signalen en zetten deze in voor eigen gewin.

Vampiers hebben vaak een aartsvijand; de weerwolven. Wie zijn de weerwolven? Energie-vampiers hebben een voorkeur voor de gemakkelijke slachtoffers – hooggevoelige mensen of empaten. Zij zijn van nature de warme personen die graag voor anderen zorgen. Net als bij de weerwolven betekent het dus zeker niet dat zij zwak zijn. Ja, ze hebben verhoogde sensorische vermogens en kunnen zelfs pijn van anderen aanvoelen, overnemen en wegnemen. Wolven hebben geen grote groep aan vrienden en worden vaak gezien als op zichzelf en misschien zelfs onvriendelijk. Maar dat is verre van waar aangezien het hele warme persoonlijkheden zijn en het liefst blijven ze thuis met degene die ze als hun hechte roedel beschouwen en toelaten. Ze hebben een sterk instinct of intuïtie en staan erom bekend mensen te kijken. Doordat ze niet snel zullen spreken, worden ze vaak als humeurig en duister beschouwd en geven niet om zichzelf uit te leggen, maar onder die buitenste schil zit iemand die je nooit de rug zal toekeren.

VampierEnergie-vampier
Drinken de levensvocht: bloedDrinken van energie
KoudbloedigVaak harteloze persoonlijkheden
Geen gevoelHouden geen rekening met de mensen die ze gebruiken om zelf te blijven staan
Mogelijkheid op speciale gavenZien wel sociale queues maar gebruiken deze alleen voor hun eigen gewin
Ondoordringbare huidZe trekken zich niks aan van andermans mening over hen
WeerwolfHSP/empaat
WarmbloedigWarme persoonlijkheid, genegenheid
Verandering tijdens volle maanGevoelig voor maan-energie
Mogelijkheid pijn van anderen over of weg te nemenEmpatisch vermogen en het overnemen van energieën
Betere sensorisch vermogenAlle prikkels via alle zintuigen, komen binnen en worden verwerkt
RoedelsKleine, hechte groep vrienden
Soms gedachtenlezenOppakken van de kleinste details in lichaamstaal, laat hen zien wat de gesprekspartner denkt maar niet uitspreekt
Zelf-helende krachtIntrospectieve houding en de drang om zichzelf te blijven verbeteren en oude wonden te helen