Updraft Blog Because people and psychology are sooo interesting
Leren van moeilijke situaties
Waarom gebeurt dit mij nou weer? Wanneer krijg ik nou eindelijk lucht? Het is altijd alleen maar moeilijk en zwaar. Dit zijn vast wel eens uitspraken die je gehoord hebt of zelfs zelf geuit hebt.
Moet je het maar allemaal ondergaan en wachten tot het weer over is, en de volgende situatie je overvalt? Of zou je er iets aan kunnen doen? En zo ja, wat dan?
Waarom is het lastig hulp te aanvaarden?
In de huidige maatschappij zijn we vaak op onszelf aangewezen. We leren al heel vroeg dat we dingen zelf moeten oplossen en dat niemand je zal helpen. Soms gebeurt dat al zo vroeg als in de kindertijd in relatie tot ouders. We zijn verleerd om hulp te vragen en vaak wordt het gezien als een zwakte om te vragen.
Is het echt zo erg om te vragen voor hulp en is het zwak als je hulp kunt gebruiken? Wat gebeurt er in je hoofd als je om hulp vraagt? Wat gebeurt er in het hoofd van degene die je iets vraagt? En betekent dat dat we het toch maar beter allemaal zelf moeten doen of is er misschien een mogelijkheid om toch te voelen dat we niet alleen zijn?
Weet je écht wat je wilt?
Veel mensen zeggen dat ze echt wel weten wat ze willen in een relatie, in hun werk en in vriendschappen. Op heel wat online-dating-profielen zie je dat dan ook staan en ze verwachten dat de ander ook weet wat hij of zij wil.
Hoe weet je of je echt weet wat je wilt? Hoe duidelijk is het voor jezelf? Hoe goed ken je jezelf om te kunnen zeggen dat je weet wat je echt wil en nodig hebt? En hoe kom je er dan achter als je het nog niet helemaal helder hebt?
Doelen stellen met de hulp van anderen
Elk jaar op 1 januari maken we voor onszelf nieuwe doelen voor het komende jaar. We noemen het goede voornemens. Naar de sportschool, stoppen met roken, dat project of studie eindelijk beginnen. En vaak lukt het om dat in januari vol te houden en misschien ook nog wel in februari.
Hoe kun je het beste doelen stellen en ervoor zorgen dat je toch dingen kunt bereiken die je graag wilt doen?
Deel 2: wat doet een Scrum Master in een dag?
Als je er zo over nadenkt, is het misschien best lastig te bedenken wat een Scrum Master zo de hele dag zou moeten doen. Is het wel echt een fulltimebaan? Welke taken horen bij de rol? Is hij niet zo klaar met het regelen van ruimtes voor de Scrum Events en het voorbereiden daarvoor?
Toch maar eens een tijdje meelopen met een Scrum Master dan? Let’s go…
Deel 1: wat doet een Product Owner in een dag?
Is het je helemaal duidelijk wat een Product Owner zou doen een hele dag? Als dat lijstje met User Stories staat, dan hoef je toch niet de hele dag te gaan zitten schuiven met de prioriteit? Hoe kan de Scrum Guide daar een volledig aparte rol van maken als dat alles is?
Misschien toch maar een Sprint meelopen met een goede Product Owner? Kom mee...
Escape games - meer dan een spel
Ik ben zelf al een aantal jaar groot fan van escaperooms en escape-games. Ik heb met een aantal vrienden zelfs een paar keer meegedaan met het NK-escaperooms.
Is het alleen maar tijdverdrijf, het oplossen van een paar puzzeltjes binnen een bepaalde tijd? Of zit er meer bij en heb je er meer aan?
Deel 4: Scrum-rollen combineren: Scrum Master
We hebben geen ruimte of werk om een dedicated Scrum Master aan te nemen. Onze lead developer weet wel wat van Scrum dus laat hem dat maar naast zijn werk doen.
Hoe goed werkt dit in de praktijk? Is het verstandig of juist niet? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Deel 3: Scrum-rollen combineren: Scrum Master
We hebben geen ruimte of werk om een dedicated Scrum Master aan te nemen. Onze lead developer weet wel wat van Scrum dus laat hem dat maar naast zijn werk doen.
Hoe goed werkt dit in de praktijk? Is het verstandig of juist niet? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Deel 2: Scrum-rollen combineren: Product Owner
We hebben geen ruimte of werk om een dedicated PO aan te nemen. Onze manager weet veel van het product dus laat hem maar PO en manager zijn.
Hoe goed werkt dit in de praktijk? Is het verstandig of juist niet? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje.