Skip to content

Terug naar overzicht Artikel: Wat is hooggevoeligheid?

Aug 16 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

health & body / hsp / psychology / personality types

Wat is hooggevoeligheid?

Cactus; sensitivity for surroundings

Er komt meer aandacht voor gevoelens en emoties. Ook voor mannen wordt het gelukkig meer geaccepteerd om gevoelens te uiten. Toch is dat nog lastig voor velen. Ze hebben niet geleerd om ermee om te gaan en ten onrechte wordt er toch nog gedacht dat het tonen van emoties en praten over gevoelens, zwak is of op z’n minst op neergekeken wordt. Vaak omdat we dus niet weten hoe we ermee moeten omgaan. Je kunt je voorstellen dat dit helemaal geldt tegenover hooggevoelige personen. Wat is hooggevoeligheid en wat niet?

Wat is hooggevoeligheid?

De term hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP)*, wordt gebruikt voor mensen waarbij hun zenuwstelsel iets anders werkt dan bij de gemiddelde mens. Ze krijgen niet meer prikkels binnen maar verwerken ze wel allemaal, waar een niet-HSP er maar een klein deel van verwerkt. Dat betekent in de praktijk dat hoogsensitieve mensen gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld licht, geluid, geur, maar ook de energie in een ruimte met mensen. Ze zien meer details in bijvoorbeeld gelaatsuitdrukkingen en door al die prikkels te combineren zijn ze uitstekende leugendetectors. Ze kunnen intens genieten van kleuren, geuren en smaak en ontroerd raken door de schoonheid om hen heen van bijvoorbeeld de natuur.

Ja, er zit ook een nadeeltje aan al die extra prikkels die je verwerkt. Ook negatieve gebeurtenissen komen daardoor harder binnen. Het verlies van geliefden, liefdesverdriet en zelfs meer alledaagse situaties kunnen heel hard binnenkomen. Wanneer je je daar niet tegen beschermd kan het je heel snel leegzuigen en voel je je snel en vaak moe.

Wat is het niet?

Maar dat wil absoluut niet zeggen dat deze mensen zwakkelingen zijn die het leven niet aankunnen. Ze zijn geen drama queens die om alles moeten huilen. Het is ook zeker geen ziekte ook al wordt daar heel hard op gehint door de reguliere gezondheidszorg. HSP’s zijn niet beter of slechter dan anderen maar wel anders. Denk aan introvert extravert, man, vrouw. Al deze labeltjes zijn er om bepaalde eigenschappen of kenmerken van iemand aan te duiden. Het wil niet zeggen dat een introvert minder is dan een extravert. Beiden zijn nodig en hebben hun sterkere en minder sterke punten. Dat geldt ook voor HSP’s. Ze hebben misschien wat langer nodig om beslissingen te maken omdat ze alle opties zien en afwegen. Dat ten opzichte van andere mensen die misschien sneller beslissingen nemen en dus sneller tot actie over kunnen gaan maar misschien een optie over het hoofd zien die nog net iets meer voordelen kan opleveren.

Of het als een last voelt om hoogsensitief te zijn of dat je bijvoorbeeld wilt leren om er meer gebruik van te leren maken, er beter mee om te gaan en te groeien, gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om te leren omgaan met situaties als hierboven genoemd. Denk aan boeken, artikeltjes op internet en coaches die je kunnen leren hoe je van je sensitiviteit je kracht kunt maken. Wil je weten of je hoogsensitief bent, dan zijn er online tests te vinden. Zoek je iemand om je te helpen bij het ontdekken van jouw kracht als HSP, neem dan gerust contact met me op. Dat kan via het contactformulier of via e-mail aan [email protected]

* zelf geef ik de voorkeur aan de term 'sensitief' aangezien gevoeligheid al heel snel, ten onrechte, wordt geassocieerd met zwakte.